(nejen) o Vánocích

19. 12. 2016 18:45:01
Rok se s rokem sešel a za pět dní je tu Štědrý den. Vánoce. Svátky klidu, lásky a chvil s rodinou. Nebo ne?

Mají to být svátky klidu, lásky a radost. Mnozí z nás to vidí v poslední době každou chvíli a na každém rohu. Stres, troubení, přebíhání silnice, lidi bezdůvodně se hádající v obchodních domech a nejen v nich. Pro mě osobně to každoročně byly chvíle, na které jsem se těšila, že si konečně v krátkém čase užiju celou svoji i širokou rodinu. Příslušníky jsem vítala v den dovolené vzkazem položeným na stole (když jsem nebyla doma) - "Začínají nám Vánoce, těším se na Tebe, miluju tě."

Kéž by to tak bylo i v letošním roce, který je ale jiný. K Mikuláši jsem dostala zánět slepého střeva, s kterým šly ruku v ruce další a další komplikace. Od potíží zdravotních i přes zlomeninu srdečního svalu. Po operaci.

Člověk je tvor omylný a ve svém životě dělá spoustu chyb. Jejich důsledky si kolikrát uvědomí brzy, ale ty skutečné důsledky až mnohem později. Až už je pozdě. A dostane tak nejtvrdší školu života, o jaké snad ani neslyšel. Udělala jsem ve svém životě za poslední čtyři roky strašně moc chyb. Víc než kdokoli z Vás. A uvědomila jsem si to příliš pozdě. Člověk nevezme zpátky čas, ale poučit se může vždy. Slova většinou lžou, skutky mluví pravdu. I z důvodů mé omylnosti a nečestného chování v minulosti letos nemám koho vítat vzkazem.

A mozek, ten podrazák, v kooperaci se srdcem začne v takových chvílích dělat věci, které se nedělají. Přitomínat a vytahovat z šedé kůry mozkové ty nejniternější vzpomínky, o nichž člověk už ani neví. Najednou pouhé slovo, název města, pohled na určitou věc má svůj příběh. Kroměříž, kašna, usušená kytička na okně, tvaroh s medem a banánem, Čáry paní Láryfáry, obchodní centrum, hrnek se sovami, vzkaz založený v diáři, piňa colada a letmý dotek (Dobrý večer pane, čekáte na někoho?), sýrový talíř, mluvící plyšové dítě, Khira, Sára, Max, Sonne, jóga, společný stromeček, papuče ve tvaru dinosauřích nohou, srdce na krk, Kitler, Inferno, ... Slátanina slov? A pro mě tak hluboký význam a vzpomínky. Vzpomínky, které se staly nožem. Večery jdoucí ruku v ruce se smutkem, papírovými kapesníčky a vzpomínka na film Román pro ženy - vzkazy v metru.

City nejsou ubrečené oči, aby šly zatřít make upem.

Největší škola života a člověk přemýšlí, k čemu je? K čemu je, když se oblíbené svátky, které jsem vždy dělala pohádkovými, staly noční můrou. Člověk chce usnout a probudit se z toho zlého snu, ale nejde to. Lepším člověkem jsem se stala kvůli sobě, ale co by jeden dal za to, aby mohl cestovat v čase? Ale nejde to.

Potom se člověk může buď vzdát, nebo zabojovat.

Ale já už na tahu nejsem.

Proto Vás prosím, nezapomínejte, ale bojujte. Dávejte další šance. Žijte. Nehrejte si na Rafaela, když prostě a jednoduše milujete.

Přeji Vám všem krásné Vánoce a nikdy nepřestávejte věřit... třeba v sílu tří písmen VSL.

Autor: Veronika Laura Boháčková | pondělí 19.12.2016 18:45 | karma článku: 15.75 | přečteno: 475x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 197 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 335 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 561 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2939

Zajímám se o kulturní dění a novinařinu, což bych ráda v tomto blogu spojila... Snad se Vám moje články líbí a budou líbit :) Moje záliby jsou: literatura, divadlo, hudba, historie, smích, procházky, jídlo a spousta jiného. Všechny články z blogu.idnes.cz a prostor ke konverzaci je na https://www.facebook.com/vaseVeronika Těším se na Vás :) a děkuji za přízeň

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...